Apps helpen bij oplossen van personeelstekort in industrie

Een technisch hoogstaande app die de gezondheid van pompen monitort kan méér dan alleen onderhoud voorspellen en voorschrijven: je kunt er ook een deel van het personeelstekort in de industriële sector mee ondervangen. Én het werk van onderhoudstechneuten relevanter en interessanter maken.

  • Dit is het verhaal van de Pump Health Monitor app die is gebouwd door het Rotterdamse UReason voor de PLCnext Technology.

Appificatie is meer dan ‘de zoveelste trend’ – de PLCnext Technology biedt daar hét  platform voor

“UReason heeft een app gemaakt om de gezondheid van pompen te monitoren. Een app zoals je gewend bent op je smartphone, maar nu gebouwd voor de PLCnext Technology van Phoenix Contact.” vertelt Jules Oudmans die al meer dan twintig jaar consultant is bij industriële softwareontwikkelaar UReason.

Dat er steeds meer apps worden gebruikt in de industriële automatisering is een feit. Maar volgens Oudmans is dit meer dan ‘de zoveelste trend’. “Appificatie is de basis van de volgende golf van vernieuwingen in de branche.”

De PLCnext Technology speelt heel duidelijk in op deze ontwikkelingen door een industriële appstore aan te bieden, de PLCnext store. Hier wordt door diverse leveranciers een breed scala aan apps aangeboden waarmee de functie van een PLCnext Controller eenvoudig kan worden uitgebreid. Iedere ontwikkelaar van softwareoplossingen kan hiervoor apps maken en deze in de PLCnext Store aanbieden.

“De store en het besturingsplatform zorgen ervoor dat we eenvoudig contact kunnen houden met de eindgebruiker,” vertelt Oudmans enthousiast. “Dat is enorm waardevol, want zo kunnen we de app steeds beter maken. En zorgen dat onze producten aansluiten bij de actuele vraag vanuit de markt.”

De uitdaging: voorspellen én voorschrijven

De tijden van run to failure zijn voorbij. Softwareleverancier UReason snapt dat maar al te goed en biedt oplossingen voor predictive én prescriptive maintenance. “Ongeplande stilstand wordt simpelweg niet meer geaccepteerd,” stelt Oudmans. Hij heeft het werkveld de afgelopen jaren snel zien groeien richting predictive maintenance. “En we gaan tegenwoordig ook nog verder dan alleen het voorspellen van het moment dat onderhoud nodig is; we geven ook uitleg en advies bij het onderhoud die field engineers direct kunnen toepassen.”

Dit zogenaamde prescriptive maintenance is de basis van de app die UReason heeft gebouwd voor het PLCnext besturingsplatform om de gezondheid van pompen te monitoren. Prescriptive maintenance is een onderhoudsconcept dat gegevens over de toestand van een apparaat verzamelt en analyseert. Zo kunnen gespecialiseerde aanbevelingen en bijbehorende resultaten worden geformuleerd om de operationele risico’s te beperken

De oplossing: een app die de gezondheid van de pomp monitort én zelfs een stap verder gaat

De Pump Health Monitor app is een gespecialiseerde toepassing die UReason heeft gebouwd met APM Studio. Alles in de app is gericht op de conditiebewaking en het voorspellend onderhoud van centrifugaalpompen. Standaard aspecten zoals cavitatie, lagere schade en onbalans worden gemonitord om rest-levensduur en tijd tot volgend onderhoudsmoment te bepalen. Het mooie van de app is dat deze rechtstreeks draait op het PLCnext besturingsplatform. Hierdoor kunnen pompgegevens van diverse databronnen worden ingelezen voor optimale (realtime) inzichten. De app heeft standaard een OI4-connector beschikbaar. OI4 (Open Industry 4.0) combineert bestaande communicatieprotocolstandaarden en inhoud, die gestandaardiseerde communicatie van veldapparatuur-data mogelijk maakt naar bovengelegen lagen in de automatiseringspyramide tot aan cloud – parallel met de zogenaamde NOA principes (Namur Open Architecture). Andere protocollen kunnen op verzoek worden toegevoegd.

De belofte: een onmisbare app in tijden van personeelstekort

“We kunnen niet anders dan erkennen dat we in de technische branche ook te maken hebben met een groot personeelstekort,” stelt Oudmans. Volgens hem ligt de oorzaak daarvan ook bij het feit dat er enerzijds te weinig mensen instromen en anderzijds weer heel snel doorstromen vanuit veldfuncties. Bijvoorbeeld omdat de geboden werkuren niet aansluiten bij hun wensen. “Work-life balance is belangrijk voor veel jonge techneuten. Dat betekent dat ze liever zo min mogelijk willen werken in de avond of in het weekend. Met behulp van de app kunnen we dit flink beperken.” De app zorgt er dus uiteindelijk voor dat de functie minder belastend ervaren wordt en dus aantrekkelijk wordt.

Doordat mensen niet meer decennialang dezelfde functies vervullen is een kennislek bij veel eindgebruikers een reële dreiging. Het is dan ook zaak om de machine of installatie zelf slimmer te maken, zodat processen en kennis veel beter gewaarborgd worden. “We zien steeds vaker dat de klant zegt ‘geef me een kant-en-klare oplossing’ en die bieden we dan ook,” vertelt Oudmans. “Zo dragen we kennis over, en wordt deze gewaarborgd met onze softwareoplossingen. Het echt interessante werk blijft vervolgens over voor de mensen, het wat saaiere controlewerk wordt overgenomen door digitale oplossingen. Mensen kunnen daardoor steeds relevanter werk doen; een belangrijke voorwaarde om mensen aan boord te houden.”

Overigens werkt de app bijna net als een ‘echte collega’ op locatie. Je kunt vragen stellen die worden beantwoord op basis van real time data. Gebruikers kunnen met een serie vragen en antwoorden al snel én op afstand een diagnose stellen.

De PLCnext Technology biedt hiervoor hét open besturingsplatform

De manier waarop de app wordt aangeboden binnen het PLCnext ecosysteem biedt optimaal gemak en flexibiliteit voor zowel de systeem integrator als de eindklant. De systeem integrator programmeert de besturingsapplicatie en installeert daarnaast de app op de PLCnext Controller waardoor het geheel meer functionaliteit heeft.

De reden om deze app juist voor de PLCnext Technology te ontwikkelen is dat het een open en flexibel besturingsplatform is. Oudmans ziet niets in het ontwikkelen van apps voor gesloten systemen met veelal een vendor lock-in. “Bij de PLCnext Technology is dat anders, hier wordt gebruik gemaakt van open systemen en open technologieën. Gemakkelijk uitwisselbaar en er zijn geen speciale regels waar je aan moet voldoen. Het ontwikkelen van de app ging daardoor eenvoudig en in goede harmonie. Daarnaast biedt de PLCnext Community de mogelijkheid om voor de gebruikers ervaringen uit te wisselen, tutorials te schrijven én feedback te ontvangen van de gebruikers.”

What’s next…

Het houdt niet op bij een app om de gezondheid van pompen te monitoren, er komt binnenkort ook een nieuwe PLCnext app voor regelkleppen. Ook met deze app is er op verschillende vlakken winst te boeken:

  • Meer energiebesparing, of productieverlies
  • Een accurate investeringsplanning
  • Onderhoudsplanning voor stilleggen
  • Minder on-site inspecties
  • Minder risico’s door eerdere waarschuwin

De app wordt aangeboden in meerdere modellen (models en capabilities) om de performance en levensduurverwachting te bepalen:

Valve App Valve App

Premium

Valve App

Enterprise

Controller Performance
–       Undershoot/Overshoot
–       Deadband
–       Hunting
Fouling/Leakage
Hysteresis/Stiction
Remaining Useful Lifetime
Cavitation/Flashing
Performance Dashboards
CMMS Integration
Install On Premise
Process Integration

De app werkt zowel voor lucht als elektrisch geactueerde kleppen.

Hou het PLCNext platform goed  in de gaten!

Ook interessant voor u
Flexibele en intelligente energieopslag voor een duurzame toekomstDe flexibiliteit en schaalbaarheid zijn eenvoudig in te vullen door de batterij modulair op te bouwen....
PLCnext Technology vereenvoudigt ontwerp warmtepomp SKIDDe populariteit van duurzame oplossingen neemt snel toe. GeoComfort richt zich daarbij op de mogelijkheden die de bodem ons biedt....
PLCnext Technology is dé oplossing voor de cybersecurity eisen van Hoogheemraadschap van RijnlandCybersecurity staat in het middelpunt van de belangstelling. Het beschermen van belangrijke assets is daarom meer dan ooit nodig. Na een aanbesteding koos Hoogheemraadschap van Rijnland voor PLCnext Technology van Phoenix Contact....
Apps helpen bij oplossen van personeelstekort in industrieEen technisch hoogstaande app die de gezondheid van pompen monitort kan méér dan alleen onderhoud voorspellen en voorschrijven: je kunt er ook een deel van het personeelstekort in de industriële sector mee ondervangen. Én het werk van onderhoudstechneuten relevanter en interessanter maken....
PLCnext Technology helpt bij het stabiliseren van ons elektriciteitsnetWat gebeurt er als twee technische expert bedrijven hun kennis combineren? Dat leest u in deze case.  De waterstofexperts van HyMatters vonden met de PLCnext Technology van Phoenix Contact een oplossing voor de stabilisatie van het elektriciteitsnet....
Nog veiliger, sneller en kostenefficiënter reinigen dankzij PLCnext TechnologySnel en efficiënt laden en lossen van droge bulkschepen is cruciaal in het transport van bulkgoederen. Soms moeten de scheepsruimen na het lossen eerst worden gereinigd voor ze opnieuw te kunnen vullen. Reinigingsrobots bieden hiervoor de meest veilige, snelle en kostenefficiënte oplossing. De PLCnext Technology van Phoenix Contact maakte de ontwikkeling van de meest innovatieve reinigingsrobot in zijn klasse mogelijk....
Modelgebaseerde ontwikkeltools helpen bij de ontwikkeling van uiterst complexe regelalgoritmesHet slepen van boten is precisiewerk. Als de hellingshoek iets te groot wordt, kan de sleepboot kapseizen. “Met Electronic Stability Protection krijgt de bemanning een waarschuwing als omslaan dreigt”, zegt Robert van Koperen, Development Team Leader bij scheepsbouwer Damen Shipyards. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de PLCnext Technology van Phoenix Contact....
NL Noodvermogenpool helpt TenneT in de elektriciteitsvoorzieningLandelijk netbeheerder TenneT heeft de wettelijke taak om te zorgen voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. In geval van onbalans of noodsituaties in het hoogspanningsnet moet er regelvermogen snel beschikbaar zijn. De nieuwe PLCnext Technology van Phoenix Contact speelt hierin een steeds belangrijkere rol. Collin Huurman van Huurman Techniek legt uit hoe dit zit....
Hop, malt, gist, water … en PLCnext TechnologyDit is een verhaal waar je dorst van krijgt. Het gaat over Manuel Fritsch en zijn ideeën en programmeervaardigheden die een goed ambachtelijk biertje opleveren. Zelf gebrouwen. En geoptimaliseerd met behulp van een community....
Wat als de blob te groot is? - Een lasrobot optimaliseren met behulp van PLCnext TechnologyMet PLCnext Technology ben je als engineer veel minder afhankelijk van een fabrikant. Dat komt doordat de engineer zelf een nieuwe functionaliteit kan ontwikkelen en direct in de praktijk kan testen en optimaliseren. Studenten van de NHL-Stenden Hogeschool kregen de mogelijkheid om het grote 3D Console Systeem van het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing en het Lectoraat Circular Plastics nóg beter z’n werk te laten doen....
PLCnext Technology bestuurt intelligente buswisselstrookDe Zweedse gemeente Gävle kon de bezoekers van evenementen en sportwedstrijden in de stad nog nauwelijks aan. De oplossing werd gevonden in een buswisselstrook, waarmee de verkeersdruk beheersbaar is gemaakt met behulp van de PLCnext Technology....
Communicerende laadpalen dankzij PLCnext TechnologyHoe moeten gesloten industriële systemen veranderen om succesvol door de vierde industriële revolutie te rollen? Laten we het netwerk van...
Dankzij PLCnext Technology: optimale modulariteit in het transfersysteem van WadconHet is niet eenvoudig om een transfersysteem snel uit te breiden of te wijzigen. Daar komt immers veel programmeer- en...
Phoenix Contact

Adresgegevens:
Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar

Contactgegevens:
Tel: (0316) 59 17 20
E-mail: sales@phoenixcontact.nl

Neem contact met mij op

    Deze website is beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.